kos24.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η γέφυρα του τουρισμού Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινοποίηση

Με την είσοδο της νέας χρονιάς, ο κόσμος του τουρισμού αρχίζει να «σπριντάρει» και τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν καταφθάνουν άκρως ενθαρρυντικά.

Η αναβάθμιση, σε πολλά επίπεδα, της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο –ραχοκοκαλιά του τουρισμού μας–, σε συνδυασμό με τις απαράμιλλες ομορφιές σε στεριά και θάλασσα, καθιστούν ούριους, περισσότερο από άλλα χρόνια, τους ανέμους.

Στον κλάδο του τουρισμού τρίβουν τα χέρια τους προβλέποντας πλημμυρίδα αφίξεων, και δεν θέλουν καν να σκέφτονται το εφιαλτικό σενάριο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, που θα είχε καταστροφικές για τη σεζόν συνέπειες – όμως αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση, με αποκορύφωμα την κοινή σύνοδο και την υπογραφή σειράς συμφωνιών τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο (και) στον τουρισμό, που είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και ο πολύ σημαντικός αιμοδότης της τουρκικής οικονομίας.

Οι δύο πλευρές έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια, η Ελλάδα στα νησιά της, η Τουρκία στις ακτές της, και κάποια, στην καρδιά του Αιγαίου, από κοινού.

Αυτονόητο είναι ότι οι ανέφελοι ουρανοί και οι γαλήνιες θάλασσες δημιουργούν ευεργετικές συνθήκες για τον τουρισμό, κάτι που ασφαλώς και ελήφθη σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αποφόρτισης της κλιμακούμενης τα τελευταία χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Με καθημερινές αναχαιτίσεις και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, συνωστισμό στο πέλαγος κανονιοφόρων και υποβρυχίων σε διαρκείς ασκήσεις και με επικίνδυνα «τζαρτζαρίσματα», η εικόνα του ελληνικού, αλλά και του τουρκικού, τουρισμού κάθε άλλο παρά ελκυστική προβάλλει στην παγκόσμια αγορά. Αντιλαμβάνονται και οι δύο πλευρές ότι κανένας τουρίστας δεν θέλει να κολυμπάει ή να απολαμβάνει τον ήλιο στην ακτή και από πάνω του να πετούν, δαιμονισμένα, πολεμικά αεροπλάνα.

Και μόνο η σκέψη ότι μέσα σε έναν τέτοιο (ψυχρο)πολεμικό πυρετό οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο αυξάνονται δραματικά, αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη εκατέρωθεν αποχής από κινήσεις που μπορεί να επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στις τουριστικές επενδύσεις τους.

Ούτε εμείς ούτε (κυρίως) οι απέναντι θέλουμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας.

Η υπογραφή στην Αθήνα σχετικής συμφωνίας –μιας εκ των δεκαπέντε–, που λέει ότι «οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών», μόνο έτσι θα έχει νόημα.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ανύπαρκτα έργα, εικονικό τεχνικό πρόγραμμα και η Κως σε αδιέξοδο

«Ναι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών

Έργα ύδρευσης 1,4 εκατ. στην Κω